Hjælp til selvhjælp: Ledige borgere er selv med til at sætte dagsordenen

Ledige borgere skal være med til at gøre beskæftigelse mere attraktivt for sig selv. Dette kan føre til langsigtede millionbesparelser for kommunen.

Af Nicklas Roed

Kolding Kommune har indgået en økonomiaftale med Den Sociale Kapitalfond, der skal kunne forbedre beskæftigelsesindsatsen hos borgere, der har udfordringer med ledighed. Den primære målgruppe består af borgere i udsatte boligområder og borgere i længerevarende ledighed.

Under udvikling af projektet, inviteres borgere i målgruppen til at deltage, for at kunne give indsigt i borgerens situation. Dette skal sikre muligheden for, at borgerne kan komme med forslag til beskæftigelsesproceduren og hermed øge effektiviteten af indsatsen.

Benny Dall, byrådsmedlem i Kolding (EL) og medlem af Arbejdsmarkedsudvalget, er tilfreds med den nye fremgangsmåde: ”Borgerne ved bedre selv, hvad de har brug for, fremfor standardprocedurerne vi har benyttet førhen. Derfor stiller vi spørgsmålet: ’Hvilke ressourcer skal du bruge? Hvad kan inspirere dig? Hvad udfordrer dig?’”

Projektet håber på en succesrate på 22 ud af 70 borgere der deltager. Succes defineres ved at borgeren kommer i enten heltids- eller deltidsbeskæftigelse. Det vurderes dog også, at de resterende deltagere, der ikke kommer i beskæftigelse, alligevel kommer et skridt tættere på arbejdsmarkedet, ved at deltage i indsatsen om at få folk i beskæftigelse. Dette kan resultere i årlige besparelser på over 2 mio. kr.

Tabel 1 – Den forventede, årlige besparelse med succesrate på 30 procent kan spare kommunen 2 mio. kr. om året.
 Kilde: Kolding Kommune

Der er blevet udarbejdet en betalingsmodel, der skal sikre at kapitalfonden modtager tilbagebetaling på sit lån til Kolding Kommune. Hvis projektet går bedre end forventet, opnår kommunen den fulde gevinst, da borgerne i målgruppen erstatter deres indkomst fra offentlige ydelser til at kunne forsørge sig selv ved arbejde.