Byrådsmedlem mener, at det er op til forbrugerne selv at mindske klimaaftrykket

Spørger man byrådsmedlem i Favrskov Kommune Charlotte Green (Konservative), om hvordan man mindsker klimaaftrykket, er det op til forbrugerne selv. Kødfrie dage på de kommunale kantiner kan ikke blive en realitet, mener Charlotte Green.

Af Clara Hughes

Selvom Favrskov Kommunes konservative byrådsmedlem Charlotte Green mener, at klimakrisen er vigtig at tage hånd om, skal de kødfrie alternativer ikke blive en fast del af madplanen i de kommunale kantiner. Eksperter mener dog, at kommunerne kan gøre en stor forskel ved at fokusere på at mindske borgernes kødforbrug.

“Jeg synes, det er tvang,” forklarer Green og henviser til en eller flere kødfrie dage i for eksempel kantinerne på de lokale skoler.

Derimod peger Green på, at transportsektoren er et vigtigere område at lave ændringer i. For at mindske klimaaftrykket vil flere ladestandere og elbiler i hjemmeplejen være første skridt.

Seniorkonsulent for transport og mobilitet hos Concito Susanne Krawack understreger, at det ikke har en stor effekt, hvis man fokuserer på transportsektoren på kommunalt plan.

“I virkeligheden er det både i EU og på landsplan, fordi det har stor betydning, hvilke biler vi kører i til hverdag,” forklarer Susanne Krawack og uddyber, at det er EU, der sætter kravene til det enkelte køretøjer.

Michael Minter programchef for fremtidens fødevarer ved Concito forklarer, at det netop er borgernes madvaner og især kødforbrug, der er værd at fokusere på hos kommunerne.

“Det er helt oplagt at ændre på sammensætningen af måltiderne i offentlige kantiner, institutioner og hospitaler,” forklarer Michael Minter.

Charlotte Green fastholder dog, at det skal være frivilligt at mindske klimaaftrykket, og ønsket skal komme fra forbrugeren selv.

Se Charlotte Green tage stilling til kødfrie dage i kantiner.