Spritny uddannelse åbnet i Kolding

Den nye uddannelse it-arkitektur skal være med til at sikre kvalificerede it-folk i fremtiden, og den har fået plads i Kolding. 

Den nyoprettede uddannelse it-arkitektur. Foto: Maria Tuxen Hedegaard 

Af Lukas Nørgaard Bødiker

I går slog Erhvervsakademi Kolding, IBA, for første gang dørene op til deres nyeste uddannelse, it-arkitektur. Formålet er at lære de studerende at udvikle strategiske, digitale løsninger, der er efterspurgte samtidig med, de får en god forretningsforståelse. Det er en længe ventet gren af det it-tekniske felt, hvis man spørger uddannelseschef på IBA, Per Toft.

”Det, andre tekniske uddannelser mangler i dag, er forretningsvinklen, så de unge mennesker, der kan alt det tekniske, kan forstå, hvordan it-systemer påvirker forretning,” siger Per Toft.  

Hvorfor i Kolding

Grunden til, at IBA har været interesseret i at åbne uddannelsen her, er, at netop Kolding har en masse it-virksomheder, der vil kunne få gavn af den nye uddannelse. IBA har sammen med IT Kolding haft flere it-virksomheder inde over udviklingen af uddannelsen for at finde ud af, hvordan de studerende bliver interessante for virksomhederne.  

”Vi har også haft Kolding vinklen på, og jeg kan sige, at alle de virksomheder vi har snakket med, er ellevilde. Det er enormt vigtigt, at vi også har virksomhedernes opbakning. Vi har spurgt: Er det rigtigt, at I har det her behov, og har de enstemmigt svaret: ’ja, det har vi,’” siger uddannelseschef Per Toft.    

For IBA har det været vigtig med et godt kendskab til branchen, inden de kunne slå dørene op for de 15 nye studerende. De har i nogle år kæmpet for at få flere it-uddannelser til Kolding, fordi der er mangel på konstruktionskompetencer.  

”Det er de hardcore it-kompetencer krydret med forretningsviden, som virksomhederne har skreget på i flere år,” fortæller Per Toft. 

Vi asfalterer, mens vi kører  

Det er væsentligt for de studerende, at de kan mærke, der er efterspørgsel på dem i branchen. Sådan har den nye studerende 26-årige Astrid Marie Tang Graversen det også. Hun er til dagligt bosat i Middelfart men pendler til Kolding og vil gerne tage sin praktik i der.    

”Det er faktisk også en af grundene til, at jeg har valgt den uddannelse. Fordi IBA har været ude og undersøge og spørge virksomhederne, hvad har I brug for, hvad vil i gerne have. Så der er nogen, der allerede har været ude og lave fodarbejdet,” siger Astrid Marie Tang Graversen.  

En anden vigtig ting for Astrid Marie Tang Graversen er at få lov til at være med til at forme den nye uddannelse. Hun har indtil nu kun mødt undervisere, der er interesseret i at indrette studiet, så det bliver interessant og giver mening for de studerende.

”Man kan godt fornemme, at det er en ny uddannelse. Vi asfalterer, mens vi kører. Men jeg synes kun, det er til det gode,” siger Astrid Marie Tang Graversen.  

Mangel på it-folk i fremtiden  

En undersøgelse udarbejdet af IRIS Group og HBS Economics viser, at der i 2030 vil mangle 22.000 kvalificerede it-folk i Danmark. Så der er høj jobsikkerhed indenfor faget, vurderer uddannelseschefen på IBA, Per Toft. 

”Vi er stolte af, at vi har så mange store virksomheder, som vi allerede før den første studerende er gået ind ad døren, har et samarbejde med i forvejen. Så der er meget stor sandsynlighed for, at du har et job direkte når du kommer ud herfra,” siger Per Toft.  

Astrid Marie Tang Graversen første dag i skole. Foto: Maria Tuxen Hedegaard