Daginstitutioner med fokus på musik, dans eller natur skaber glæde

Børnehusene, som har fokus på konkrete emner som idræt eller musik, mærker glæden fra forældrene og børnene.

Af Clara Hughes

Kolding Kommune indførte for halvandet år siden, at tre nye daginstitutioner skulle blive til profildaginstitutioner med håbet om, at flere forældre vælger institutioner tæt på udsatte boligområder. Det er noget, der vækker stor begejstring hos forældrene.

Daginstitutionen Nordstjernen har fået fokus på musik, imens Bøgebladet er blevet til en Naturdaginstitution.   Pædagogerne mærker nu stor glæde fra forældre, der har børn i institutionerne.

“Forældrene vælger det aktivt, og de kører gerne et stykke vej for at få deres børn i disse institutioner,” fortæller den daglige leder for Nordstjernen, Anita Kristiansen.

Nordstjernen er nemlig en af de institutioner, der har fået flere midler til at blive en musikinstitution. Nu får børnene professionel undervisning fra Musikskolen, og det er dermed en del af dagtilbuddet. Ligeledes får børnehavebørnene undervisning i ballet af en professionel balletunderviser.

“Vi mærker tydeligt, at musikken skaber glæde, fællesskab og samhørighed,” uddyber Anita Kristiansen.

Naturinstitutionen Bøgebladet er også en af de institutioner, der kan mærke forskel efter at være blevet en profil-børnehave. De har fået omtrent fem børn, hvis forældre har valgt netop dem, fordi de fokuserer på naturen, men også de forældre, der havde børn i institutionen i forvejen, bemærker det.

Bemærk: Dette er ikke Nordstjernen eller Bøgebladets daginstitution. Foto: Ritzau

“Vi har kun fået positive tilbagemeldinger fra de forældre, der havde børn her inden vi blev en naturinstitution,” forklarer den daglige leder for Bøgebladet, Rita Majland Graversen.

Bøgebladet har i mange år haft bus til rådighed til at komme på ture, men efter de er blevet et naturbørnehus, har de bussen til rådighed i hele tre ud af fire uger. Ligeledes har kommunen købt en kolonihave tæt ved Marielundskoven, så institutionen kan gøre brug af både haven og skoven.

“Vi går mere ud, end vi har gjort før,” forklarer Rita Majland Graversen.

Børnene er ude både formiddage og eftermiddage, og børnehuset har fået en udendørs masseovn og opvarmede bænke.

Personalegruppen på Bøgebladet har alle fået en efteruddannelse, så de er blevet udelivscertificeret, med særlig viden om natur, sanser, læring og udendørsmiljøer i børnehøjde. Få pædagoger er endda blevet udelivsvejledere.

I Nordstjernens institution er det mere de fysiske rammer, der har ændret sig, så de kan skabe det musikunivers, de gerne vil tilbyde børnene.

“Musikken skaber så meget positiv energi, både til børnene og de voksne. Det er en kæmpe gave, at vi har fået musik ind i huset,” afslutter Nordstjernens leder, Anita Kristiansen.

Ud af 53 daginstitutioner i Kolding Kommune er syv af dem profilinstutitioner med fokus på særlige emner.